Fetmaoperation


fn7_gastricbypass1Jag har varit lite mullig fram till tonåren. Ökade mer i vikt när jag kom i tonåren. Jag var mobbad i skolan och hemma. I skolan var det verbalt/psykiskt. Hemma var både psykiskt och fysiskt. Levde i terror och ständigt rädda för att säga fel och föra fel hemma. Knytnäven mot huvudet kunde komma när som helst. Jag känsloåt som man säger på Itrim.

När jag blev fri från min “fångenskap” (hemma) och flydde till Sverige var jag dålig psykiskt skick. Jag bad inte och hjälp och fick ingen hjälp. Jag har bearbetat det själv genom åren. Är mycket bättre nu, men jag är inte bra. Får lite hjälp med det nu.

1987 vägde jag 85. Jag åt under 3 veckor mest vegetarisk mat och gick ner 21 kg och kom ner till min lägsta notering i vuxen ålder, 64 kg. Jag behöll denna vikt under många månader, men jag började sakta med säkert gå upp i vikt när det hade gått ett år.

Jag har haft kontakt med Överviktsenheten i Uppsala många gånger under 90-talet och 00-talet.

 1. Jag var där på bedömning och provtagning och kost lära.
 2. Efter många år fick jag delta i Övervikts skolan vilket var ett 2-årig program. Vilket var 2 veckor på heltid samt jämna återbesök. Det gick bra medan jag var där i de 2 första veckorna, men jag gick upp det jag hade gått ner och ökade på med ännu mera vikt.
 3. Jag identifierade mitt problem, känslor och beteende. Bad om KBT och och fick det. Det hjälpte mig mycket, till exempel regelbundna måltider, mellanmål och planering.
 4. Psyket satte käppar i hjulet igen. på grund vantrivsel på min gamla arbetsplats så ökade jag rejält i vikt.

Mitt personliga rekord är 142.5 kg, vilket var mycket för en kropp på 164 cm. BMI var nästan 53. Jag brukade säga att det är 53 % fett, 20 % bitter, 20 % syra och 7 % sötma i mig 😉

Det tog mig lång tid att bestämma mig för att genomgå operationen. När jag väl bestämde mig att erkänna mig besegrad av fetman och erkänna mig misslyckad, erkänna att jag inte klarat av att gå ner i vikt på egen hand så bokade jag tid hos min husläkare. Efter en månad fick jag komma till en AT-läkare och hon skrev remiss till Överviktsenheten på Samariterhemmet i Uppsala.

2,5 år efter att jag bestämde mig för att opererad så blev jag till slut opererad  🙂

Jag påbörjade flyta själv direkt efter att ha träffat kirurgen juni 2009. Jag gick ner 10 kg, men klarade inte av det och ringde till Överviktsenheten och bad att prata med en dietist. Dietisten tyckte att jag ska byta ut en mål om dagen mot pulver. Hon satte upp mig i kö, på ett LCD-program.

Jag bytte ut alla mellanmål och lyckades gå upp 5 kg av de 10 som jag hade lyckats gå ner genom motion och flytt innan 😦 Jag lärde mig då att min kropp är snål med resurser. Den spar all kalori som kommer in i rädslan på att inte få något på länge.

LCD programmet började och jag träffade 3 trevliga damer i samma situation som jag själv. Flytet denna gång gick mycket bättre, för nu visste jag när jag skulle bli opererad, 19 november 2009.

Men jag gick ner bara 6,5 kg denna gång. Inte ens 7 jävla kg på 4 veckor 😦

Jag hade hoppats på att kirurgen skulle välja att operera mig genom titthål, men, det visade sig förstås att jag var för tjock för titthålsoperation och blev istället uppsprättad av kirurgen 😦

När han sa att det inte blir någon titthålsoperation så deppade jag en kort stund, men det var inte så mycket att göra. Jag skulle bli opererad dagen efter. När han skulle gå sa jag “Ingen hicka tack!”. Han log och klappade mig på axeln 🙂

Hade bestämt mig att skoja med sköterskorna på uppvaket. Så när jag slog upp ögonen efter operationen det första jag sa till sköterskan var följande: “Gäller ångerrätten?” Nej sa sköterskan!

Jag satte rekordet i Uppsala då jag blev hemskickad efter bara 4 dagar. Efter det så såg de till att skicka hem folk (de som gick att skicka hem) efter 4 dagar. De som genomgick öppen kirurgi alltså.

Efter 4 dagar började jag blöda och dag 5 öppnade de en del av mitt sår på Akademiska sjukhuset. Detta för att släppa ut blodansamlingen. Jag hade inte fått var som tur var. Fick sedan gå distriktssköterskorna samt Närakuten för omplåstring under många veckor.

När jag tillfrisknade från detta så började med träning och långa promenader, terapi och gruppträffar på Itrim. Det gick bra till sommaren 2010. men sedan började jag må dåligt psykiskt.

Jag började gå upp i vikt efter sommaren 2010. Jag har nu tänjt ut min lilla magsäck så nu äter jag mera och känner inte mättnaden som jag gjorde efter operationen 😦 Jag behöver inte tugga sönder maten till välling konsistens längre. Jag får inte kraftig dumping längre. Jag försöker förstås sköta mig, men lyckas inte med det jämt.

 • Jag har fått psykolog hjälp:
 • gått på ‘Beteendeaktivering’ , en sorts KBT på Överviktsenheten
 • gått på KBT på Överviktsenheten
 • gått på Kognitiv terapi på Överviktsenheten
 • Har ökat i vikt med 20,5 kg sedan lägsta noteringen. 16,5 kg av dessa är mellan 2011-09 och 2012-02.
 • Förutom detta så har jag ärrbildning, Ärr hypertrofi efter operationen som kliar mycket. Cortisonsalva, Aloe Vera samt Atarax dämpar detta som tur är. Fick till slut komma till hud mottagningen i juli 2011 för behandling. Fick Cortison, Betnovat som jag stryker på och lägger på Hydrocoll platta över det. Ärret har minskat, kliandet har minskat, men när jag gör uppehåll för att vädra det så återkommer det efter ett tag.
 • Jag gick ner 8 storlekar i byxor och 5 i tröja. Nu ar jag fått gå upp i storlekar igen.
 • Har också blivit av med diabetes & sömnapnén.

Så här i efter hand och med facit i hand önskar jag för det första att jag skulle ha erkänt mig misslyckad och besegrad för 10-20 år sedan. Då skulle jag ha haft möjlighet att slippa en hel del misär. Slippa depression och självmordstankar. Slippa planera självmord. Slippa ensamheten. Nu är det inte säkert att jag hade hittat någon tjej som ville ha mig, men jag hade i alla fall försökt att träffa, försökt att få kontakt med någon. Med jag fick mer och mer dåliga självförtroende genom åren. Nåja, det är lätt att vara efterklok. Jag har kastat bort och slösat bort halva mitt liv, men nu har jag gjort det i alla fall. Gjort nåt åt saken.

För det andra önskar jag att jag hade träffat kirurgen ett par veckor innan operationen och hade fått möjlighet att flytta operationen nån månad så att jag hade chansen att gå ner mer i vikt med hjälp av flyttande diet. Som sagt så är det också kört. Nu blev jag opererad med hjälp av öppen kirurgi. Jag har berättat det för dietisterna på Samariterhemmet och de tyckte att det var bra synpunkt. De ska ta upp på det möte de har med kirurgerna.

Första året är ett test år. Man får testa sig fram vad man kan äta, hur mycket man kan äta och hur ofta man ska äta. Tanken med magvärk, eventuell kräkningar, kallsvett, yrsel, hjärtklappning, diarré är att man ska lära sig den hårda vägen 😉 Jag har inte haft kräkningar, kallsvett, hjärtklappning, diarré sedan julen 2009. Jag testade olika maträtter då som innehöll mycket socker och/eller mycket fett och fick lära mig den hårda vägen vad jag kan äta och vad jag inte kan äta.

Jag har nu gått upp en hel del. Mellan september/oktober 2011 och februari 2012 gick jag 16 kg upp i vikt pga. tröstätning.

Nu kämpar jag för att gå ner de kilona.

DUMPING

Dumping syndrome definieras som snabb passage av mat och dricka genom duodenum och jejunum. Dumping syndrome delas in i tre kategorier:

 • Tidig dumping
 • Intermediär dumping
 • Sen dumping

En person kan mycket väl uppleva flera eller samtliga typer av dumping.

Tidig dumping inträder typiskt mellan 10-20 minuter efter måltid. Tunntarmen utvidgar sig snabbt, delvis nedbrutna måltids rester skapar en hyperosmolär omgivning i jejunum vilket genom osmos suger ut vätska till tarmen från omkringliggande kapillärer. Symptom på detta är ofta illamående, hjärtklappning, kallsvettning, känsla av att svimma och generellt obehag.

Intermediär dumping inträder inom 20-60 min efter måltid och ger obehag som uppblåsthet, flatulens, kramper, smärtor, diarré.

Sen dumping kommer inom 1-3 timmar efter matintag. Snabba kolhydrater tas upp i tarmen vilket leder till utsöndring av vasodilaterande hormoner vilket kan leda till hypotension. Man får typiskt en stark insulinutsöndring vilket kan övergå till hypoglykemi. Obehag som kan uppstå är t.ex. skälvningar, att man känner sig svag, hungrig, känsla av att svimma, koncentrationssvårigheter.

Det uppges att 5-40% av opererade patienter lider av dumping syndrome.

Källa: Vecht J, Scan J Gastroenterol (suppl 223):21-7, 1997

Fast man får inte dumping bara av dålig mathållning

OLIKA TYPER AV OPERATION

Det finns flera sorters magsäcks reducerings operation. 3 av de görs i Sverige numera.

Det ena är Gastric bypass (GBP) och det andra kallas för Switch (Bileopankreatisk bypass med duodenal switch). Switch rekommenderas och görs på personer som har BMI över 50. Här kan du räkna ut ditt BMI. Man tappar mer vikt med denna metod och har större magsäck. Nackdel: man får oftare diarré. Jag hade BMI över 52 men tackade nej till detta på grund av just diarrén. Kirurgen gick med på det. Nu ångrar jag att valde GBP och inte Switch.

Har upptäckt att det finns en femte metod. Denna metod göra i Sverige med, men frågan är hur vanligt det är och hur duktiga kirurgerna är på denna operation. Sleeve gastrectomy heter denna metod.

Av 4 person som genomgick öppen kirurgi i min grupp så klarade sig 2 utan några problem. 2 hade problem. Jag och en till. Den andra personen hade det värre.

All operation innebär risker som man måste vara medveten om:

 • Lunginflammation. Man ska upp och gå efter operationen.
 • Blodpropp. Man får en spruta att ta i 10 dagar som hjälper mot det.
 • Tarmvred. Man får vara uppe och gå direkt efter operationen och man måste röra sig mycket för att saker och ting ramlar på rätt plats.

Viktuppgång efter Gastric bypass? http://www.fragadietisten.se/fetmakirurgi/viktuppgang-efter-gastric-bypass

*************************************************

Mat efter Gastric Bypass? http://www.fragadietisten.se/overvikt/mat-efter-gastric-bypass


Radioprogram om Livet efter fetmaoperation

Update 2017-11-09

Det var 8 sedan jag opererade mig. Gick ner som mest 46 kg när jag vägde 96 kg. Gick upp i vikt till närmare 120 kg. Just nu väger jag 108,2 kg. En tapp på -46 kg.

Genomgick en operation i 27 februari 2017. En ny anastomos efter att ha gått med magvärk i 1,5 år.

Var bra i magen i några månader innan jag började få ont igen innan semester. Fick träffade kirurgen efter några månader och diagnosen var sammanväxning i tarmarna som inte åtgärdas, då det kan och kommer att leda till nya sammanväxningar. Få se hur det går att lära mig leva med detta.

 

En reaktion på ”Fetmaoperation

 1. Pingback: Mot lättare år « Fari

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.