Del 1 – Bakgrund


Bakgrund

Jag har länge tänkt skriva om mitt tidigare liv, typ självbiografi, men det har aldrig blivit av. Har alltid skjutit på det. Haft svårt att begränsa mig. Det har varit en fragmenterat historia. Så istället börjar jag svara på den fråga som jag får så ofta.

Hur kommer det sig att jag kom till Sverige?

Den frågan får jag ofta. Normalt börjar jag på en lång berättelse. De flesta tycker att jag ska skriva en bok om det. Jag har skjutit på det hittills, men jag tänkte börja med berättelsen nu.

Jag börjar med lite bakgrundshistoria.

Jag föddes 1963 eller 1342 enligt Iranska tideräkning.

Efter att ha gått 1:a gymnasieåret bestämde mina föräldrar att vi skulle åka till England, Jag skulle på gymnasiet där. Jag var faktiskt mitt i årskurs 2 när detta skedde.

Planen var att jag skulle stanna där, men det sket sig och 1980 åkte vi tillbaka till Iran när jag inte fick studiebidrag från Iran längre.

Tanken var att jag skulle komma tillbaka lagom till sista proverna på årskurs 2, plugga årskurs 3 under sommaren och göra ett extra prov i slutet på sommaren, läsa sista året på gymnasiet som vanligt och åka tillbaka till England för att gå på Collage och läsa O-level som det hette där. Jag skulle ha automatiskt A-level i och med att jag hade fått mina gymnasiebetyg. Jag hade dessutom skulle klara O-level galant då jag hade de kunskaper som krävdes i och med mitt gymnasieutbildningen i Iran så det skulle ta ett år på Collage för det.

Men, det sket sig när vi kom tillbaka till Iran. Då mina föräldrar hade räknat fel och de sista proverna för årskurs 2 hade redan börjat och jag fick inte göra de proverna. Jag fick istället plugga under sommaren och tenta i slutet på sommaren. Planen ändrades snabbt till att tenta för årskurs 2 under sommaren, gå 3:e året som vanligt och tenta 4:e gymnasieåret under sommaren efter det.

Det som inte gick som planerat.

Jag hade precis börjat med 2:a årskurs proverna när kriget mellan Iran-Irak började.  Det skulle betyda att alla som fyllt 16 fick automatiskt utreseförbud från landet då dem skulle rycka i lumpen efter sina gymnasiestudier.

I och med detta var det ingen idé att försöka bli klar med gymnasieutbildningen tidigare. Så jag klarade proverna för 2:a gymnasieåret under sommaren och pluggade 3:e och 4:e gymnasieåren som vanligt.

Jag försökte vinna tid, med det sket sig.

1982 blev jag klar med 4:e och sista gymnasieåret. Detta trots att jag medvetet försökt kugga och kuggade på flera ämnen, bl.a. religionskunskap. Men just under 4:e gymnasieåret godkände de folk trots att de kuggat i 2 ämnen, om de hade fått ett betyg på dessa ämnen över 7 :-\ Betygsskalan var 0-20 i Iran. Under 0-9 hade man kuggat på ämnet.

Så jag blev godkänd och var redo att rycka in i lumpen 😦 Det betydde rakt ut i kriget med Irak. Ett krig som jag inte trodde på, annars hade jag inte tvekat.

Mina alternativ

För att slippa rycka in måste man antingen plugga och mitt fall skulle det vara på universitet.

För att komma in på universitet så skulle man klara inträdesprovet OCH klara av en extra test som hade satt in efter revolutionen. Man var tvungen att ha en läst Khomeinis böcker, tjock som telefonbok och kunna förklara varför han skrivit/sagt si och så, motivera, … man var alltså tvungen att vara en Khomeinianhängare eller kunna fejka det. Inget av dessa passade in på mig.

Vad blev kvar? Vad var alternativen?

 1. Gå under jorden
 2. Fly från landet

Hade jag gått under jorden, så skulle jag vara flykting i Iran, i ett land som man numera angav varandra för ingenting. Man kunde inte lita på någon, vem som helst kunde ange er för att vara regimmotståndare, icketroende, … vare sig det var sant eller ej. I mitt hade det varit sant.

ID-korten var som ett pass. Man var tvungen att ha en stämpel i det för större händelser såsom:

 • datum och plats för födsel (check!)
 • datum och stämpel för militärtjänst

Utan en stämpel för militärtjänstgöring hade jag inte kunnat skaffa bostad, arbete, gifta mig, …

Alltså mina alternativ var:

 1. Plugga och fejka att jag var Khomeinianhängare
 2. Rycka in i lumpen och ut i kriget
 3. Gå under jorden med allt vad det innebar
 4. Fly från Iran. Bingo!

Det var ett enkelt beslut. Ett beslut som jag aldrig ångrat 😀

Jag har aldrig trivts riktig bra i Iran med kulturen och synen på saker och ting. Jag var mobbad i skolan, misshandlad fysiskt och psykiskt hemma. Jag fick knytnäve slag i huvudet, slag med skärp och sparkar ofta, så beslutet att slippa eländet och terror var lätt.

Planer att fly från Iran

Augusti/september 1982 åkte vi till en släkting och hälsade på. Där såg vi en som vi trodde var en trädgårdsarbetare eller så. Han såg fattig ut med trasiga och smutsiga kläder. Han pratade dålig persiska och jag gissade på att han var turk eller kurd.

Men det visade sig att inte var anlitad för att arbeta hos vår släkting. Vår släkting litade på oss och berättade att de har anlitad en smugglare och att deras äldsta son skulle fly från Iran om några dagar. Mina föräldrar sa varför har ni inte berättat det för oss tidigare? Vi funderar att skicka iväg Fari med!

Det bestämdes att smugglaren skulle höra av sig till oss efter att han hade tagit min släkting över gränsen till Turkiet. Min släkting skulle också höra av sig till sina föräldrar. Då skulle vi veta hur det hade gått.

Han hörde av sig och det hade gått bra med resan. Mer än så fick vi inte veta. Smugglaren hörde också av sig och bokade tid med oss. Han dök upp hos oss och berättade hur det skulle gå till.

I slutet på september 1982 flydde jag från Iran 😀

Det tog oss 6 dagar att nå Turkiet och gränsstaden Van, något som skulle ta en dag!

Del 2 – Flykten från Iran

5 reaktioner på ”Del 1 – Bakgrund

 1. Pingback: Flykten börjar « Fari

 2. Hej Fari!
  Jag hittade dig då jag sökte på Rumsättra på Google.
  Hoppas det går bra för dig framöver. Du har upplevt mycket skit vad jag kan förstå, men du fixar det!
  Hälsningar
  Bosse

  Gilla

 3. Hejsan!
  Kul att läsa om dig, men fick se något som intresserade mig. Gillade ditt vitrinskåp ni hade. Det är inte så att ni kan tänkas sälja det. Letat efter ett sådant länge!

  Gilla

  • Hej Johanna,
   Tack!
   Letade länge efter vitrinskåp tills jag hittade detta. Köpte det på EM och nej, jag vill gärna ha det kvar!
   Vänligen,
   Fari

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.