Var en idiot idag


ag var riktig dum idag, en idiot. Gjorde det man inte ska göra, skjutsa nån utan hjälm.

Hade passerat Skillingaryd när jag såg en äldre, över 60, viftandes från diktet. Stannade och tänkte att det måste ha hänt nåt. Han sprang över vägen, men jag försökte rulla bakåt.

Det hade inte hänt nåt, men han bad om att bli skjutsad till Skillingaryd. Men jag har ingen hjälm till dig.

Snälla snälla, …

Jag kanske kan köra i krypfart? Han var klängig och jag funderade på alternativen. Inte kan jag åka från honom? Han stank inte alkhol och kändes inte senil, var inte så gammal för det.

Så jag gav med mig och tänkte skjutsa honom de 4-5 km i krypfart. Bad honom hålla om mig ordentligt och försökte vända.

Nä, åt andra hållet skriker han och släpper taget. Det blev för tungt. Han lutade sig åt vänster medan jag försökte vända vänster. Försökte sätta ner foten, det gick inte. Försökte kompensera och luta mig åt höger. Det gick itne.

Så jag lade ner hojen. Han tappade en sko och sa att han hade ont höften, men kunde resa sig med hjälp. Började gå mot en mötande bil utan skon.

Jag viftade både till den bil som kom bakifrån och mötande bilen. Båda stannade.

Han fick skjuts med bilen med mötande bilen. Den andra bilen körde vidare efter att ha hört att det var OK med oss. Han skulle ringa bärgare när han kom hem sa han.

Där stod jag med nåt som rann ut från hojen. Bensin. Men det va såpa halt och jag kunde inte ta upp hojen, halkade och det var tungt.

Det kom en bil till och han stannade. Paret kom ur bilen och jag berättade lite snabbt vad som hade hänt. Han hjälpte mig ta upp hojen och släpa det till andra sidan där det fanns gott om plats att stanna.

Han hade en hink med sig och tog med sig jord och hällde över det vi trodde var olja. Medan hon och jag stannade kvar och försökte ringa till nån som kunde komma och sanera.

Jag var helt chockad. Det var han som påminde att det måste saneras. Vart ringer man? Ringde 112, men jag skulle ringa till Trafikverket. Vad har de för telefonnummer? Just ja, jag är vägrapportör!

Letade efter mina kontakter och kom fram till Trafikverket som skulle ringa vidare.

Han kollade på hojen och vi testade att starta och även sätta i växeln för att se om det läckte mer. Det kom inget mer olja.

Det kom några cyklister. Jag viftade och ropade att det var olja och grus längre fram. Ville inte ha nåt mer på mitt samvete. Chocken hade väl lagts sig vid det laget.

Jag tackade de så mycket och de åkte efter nån halv timme.

Jag började ta kort på hojen och skriva lite när bärgaren och sanerings bilen kom. Jag viftade och pekade på stället det hade läckt.

Bärgaren tittade runt lite och tyckte inte att det var olja. Nu när jag startade hojen för att visa att oljelampan inte lyste såg jag att bensinmätaren hade sjunkit.

Kan det var bensin som rann ut? Varför var det så halt? Han var och kollade på spillet och båda kom tillbaka. Det måste ha varit bensin för det var varken klibbigt eller halt. Det måste ha varit en kemisk reaktion mellan asfalt och bensin.

Även han tog några bilder, men tyckte att jag kan köra vidare då det verkar inte vara mer skada än lite repor. Åkte en bit och provade bromsarna och kände efter. Stannade och kollade lite på några ställen. Tyckte att kedjan ändrat färg så jag smorde kedjan på sista stoppet.

Än är jag skakig. Tänk om det hade gått värre med honom? Vilken idiot jag var som en lät honom kliva på? Vad skulle jag ha gjort när han var klängig? Skulle ha klivit av? Skulle ha kört iväg? Tänk om, tänk om,  tänk om …

J

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.